Diós szelet
2008.10.03. 23:48
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
A tésztához:
35 dkg liszt
25 dkg cukor
25 dkg darált dió vagy mogyoró
1 tk. őrölt koriandermag
20dkg vaj
5 tojássárgája
A bekenéshez:
1 tojássárgája
A mázhoz:
10 dkg porcukor
1-2 ek. víz
A behintéshez:
porcukor
2-2 ek. vagdalt pisztácia és mandula
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a diót, a koriandert, a vajat és a tojássárgáját kézi robotgéppel sima tésztává összedolgozzuk, és 1-2 órára hideg helyre tesszük pihenni. Majd 3 mm vastagra sodorjuk, bekenjük tojássárgájával és beszórjuk porcukorral. Rádlival 2 cm széles és 6 cm hosszú, ferde szélű szeletekre vágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 180-200 fokon (légkeveréses sütőben 160-170 fokon, gázon 2-3-as fokozaton) 12-15 percig sütjük.
A mázhoz a porcukrot elkeverjük a vízzel, és nagyon vékonyan bekenjük vele a szeleteket, majd pisztáciával, porcukorral, és lemezesre vágott mandulával díszítjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni.
|