Bejgli anyutól
Tészta:
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojás
2 dkg élesztő
1 ek. porcukor
1-1,5 tejföl
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a tejfölt felfuttatjuk az élesztővel, majd a tojásokkal, cukorral és egy csipet sóval együtt hozzáadjuk a liszthez. Cipót gyúrunk belőle. Éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Másnap újra gyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Vékony lapot sodrunk belőle, megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a szélén két cm kimaradjon, feltekerjük, megkenjük tojássárgájával. Kicsit hagyjuk száradni, majd tojásfehérjével is megkenjük. Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben 30-40 percig sütjük. Fontos, hogy 15-20 percig ne nyissuk ki a sütőajtót!
Töltelékek (2-2 rúdhoz):
Diós:
Hozzávalók:
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
fél dl víz
mazsola
Elkészítés:
A vizet felforraljuk a cukorral, megvárjuk amíg elolvad, majd mindent hozzáadunk és kb. 5 percig főzzük.
Mákos:
Hozzávalók:
20 dkg darált mák
20 dkg porcukor
ízlés szerint citromhéj
fél dl tej
vaníliás cukor
mazsola
Elkészítés:
Felforrajluk a tejet, majd az összes hozzávalóval főzzük kb. 5 percig. |